Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ»
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ – ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ
Φίλες και φίλοι γονείς και εκπαιδευτικοί ρωτούν για το περιεχόμενο του σεμιναρίου- εργαστηρίου που οργανώνεται από τον Πολυχώρο «Χαραυγή» και στο οποίο μας γίνεται η τιμή και μας δίνεται η χαρά να διδάξουμε.
Αυτό το εργαστήρι – σεμινάριο λοιπόν θα βασιστεί πάνω σε τρεις άξονες δραστηριοτήτων της μουσικής παιδαγωγικής.
Α! Θα περιλαμβάνει συγκεκριμένα ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ δημιουργημένα έτσι ώστε να προσδοκούμε την ευαισθητοποίηση τω παιδιών αναφορικά με σημαντικές αξίες και στάσεις ζωής όπως: η αγάπη, η καλοσύνη, η φιλία (αντί της βίας), η ειρήνη, η αποδοχή του διαφορετικού, η τοποθέτηση στη θέση και τα συναισθήματα του άλλου (ενσυναίσθηση αλλά και συμπόνια) , η διαχείριση «αρνητικών συναισθημάτων( φόβος, θυμός, άγχος), η αντιμετώπιση του ρατσισμού στις πολλαπλές μορφές του, κ.ά.
Β! Θα περιλαμβάνει ΜΟΥΣΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΑΔΙΑ, δοσμένα μέσα από το παιχνίδι, τη δραματοποίηση, την ελεύθερη- δημιουργική κίνηση, που θα μας βοηθήσουν να προσεγγίσουμε βασικές μουσικές έννοιες, διαφορετικά μουσικά όργανα, μουσικές συνθέσεις διαφορετικών περιόδων και τεχνοτροπιών, κ .α.
Γ! Θα περιλαμβάνει ΡΥΘΜΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ με απώτερο στόχο την πλατύτερη προσέγγιση των βασικότερων ρυθμικών «φαινομένων» που συνάδουν με την ηλικία παιδιών από 2 έως 11 χρονών.
Διευκρινίζεται ότι το εργαστήρι-σεμινάριο απευθύνεται σε ΓΟΝΕΙΣ και ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ {ΜΗ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ} φυσικά όμως και σε ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ. Στην πραγματικότητα απευθύνεται σε όλες και σε όλους, όσες και όσους «βλέπουν» προς την ανθρωπιστική διάσταση της ζωής.
Επομένως, παιδιά δεν συμμετέχουν σ’ αυτό το εργαστήρι. Όμως όλα όσα θα βιωθούν προορίζονται για κείνα! Εσείς θα τους τα μεταφέρεται στην ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ και στο ΣΧΟΛΕΙΟ!
Στις συμμετέχουσες και τους συμμετέχοντες θα δοθεί γραπτό και ακουστικό υλικό για άμεση εφαρμογή στο σπίτι και στο σχολείο, όσων θα έχουν κατατεθεί στο Εργαστήρι- σεμινάριο.
………………………………………………………………………………………
Λίγα λόγια για τον κ. Γ. Σακελλαρίδη
(Από ανάρτηση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Ρόδου.)
Ο Γιώργος Σακελλαρίδης, διδάκτορας μουσικής παιδαγωγικής, εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δίδαξε επί σειρά ετών στα Παιδαγωγικά Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Είναι ιδρυτής της Παιδικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου, της Πειραματικής Χορωδίας Δήμου Ρόδου και της Χορωδίας Συναισθημάτων Δήμου Ρόδου.
Επίσης, επιμελείται των κοινωνικών-παιδαγωγικών προγραμμάτων :Α! «Η Μουσική στις Γειτονιές μας», που εφαρμόζεται σε συνοικίες της Ρόδου. Β! «Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ»
Είναι συγγραφέας μουσικοπαιδαγωγικών βιβλίων σε θεματικές όπως: μουσική και ανθρωπιστική παιδεία, συναισθηματική νοημοσύνη ψυχική υγεία και μουσική, τραγούδια για τα δικαιώματα των παιδιών, ανθρώπινη διαφορετικότητα και παιδικό τραγούδι, μουσική και διαθεματικότητα, διαπολιτισμική μουσική εκπαίδευση, μουσική και παιχνίδι κ.λπ.
Εργασίες του περιλαμβάνονται σε βιβλία του ελληνικού και του κυπριακού Δημοτικού Σχολείο όπως και στην εκπαιδευτική τηλεόραση της Ε.Ρ.Τ.